Znak LD Luče

Naslov: Lovska družina Luče ob Savinji, Krnica 38a 3334 Luče

Starešina : Kladnik Marko tel. 051 645 463

Gospodar: Špruk Andrej tel. 041 351 008 

Tajnik: Zamernik Boris tel. 041 542 519

Ko so pred mnogimi stoletji naši davni predniki zlagoma umikajoč pred sovražnimi plemeni, prodirali vse višje ob današnji Savinji, se jim je po počasnem napredovanju skozi zoženo in zaraslo sotesko nenadoma, ko so zaobšli skalnato steno, danes Breznico imenovano, pred očmi na sotočju dveh rek odprla jasasta ravan. Kot luč je razkošno zasvetilo sonce in so takrat dejali: »Tod bodi naš kraj in Luče ga bomo klicali!«

Tako pripoveduje ustno izročilo in mu kaže verjeti, saj boljše razlage verjetno ni najti, zakaj so kraju v tem enkratnem gorskem svetu nadeli takšno ime.

Obsežna območja, pokrita pretežno z iglastim, tu in tam tudi z mešanim gozdom, ki se raztezajo vse do Raduhe s svojimi planotami, poraslimi z ruševjem in golimi grebeni ter prepadnimi stenami, tja do poraslega Rogatca, strmega Podvežaka in še čez, ob bistri in ledeno mrzli Savinji, pa hudourni ter nekoliko toplejši Lučnici, v dolino Krnice in ledeniškega Podvolovljeka z Veliko planino v ozadju, vse to so predeli bogatega srednjegorskega in visokogorskega lovišča, ki z njim upravlja lovska družina Luče.

Lovska družina Luče je bila ustanovljena leta 1946. V upravljanje je prevzela 6317 ha obsežno lovišče, od katerega je danes 6184 lovnih površin in je razdeljeno na 7 revirjev. Naše lovišče se nahaja od 450m pa vse do 2062 m nadmorske višine.

V tistem času je bil stalež divjadi zelo nizek. Dokaj pa je bil razširjen tudi krivolov, s katerim se je takratna mlada družina težko spopadala. Brez odlašanja so se takratni člani lotili obsežnega dela, ki jih je čakalo v lovišču. Naporom, ki so jih vložili so sledili tudi uspehi pri zatiranju krivolova, saj so ga močno omejili. Ne na zadnje se je to odražalo v številčnosti divjadi, ki je iz leta v leto naraščala.

Glavna divjad, ki uspešno živi med gorskimi vršaci, ki se strmo dvigujejo v nebo je srnjad. Pa tudi gamsi so čedalje bolj številčni, predvsem na področju Raduhe in Rogatca. V zadnjih letih pa sta vse bolj razširjana jelenjad in divji prašič. V gorskem predelu Raduhe si je med košatim ruševjem ustvaril svoj enkratni življenjski prostor ruševec, medtem ko veliki petelin zaradi oženja gozdnih površin postopoma izumira. Med vrhovoma Rogatca in Raduhe pa se spreletava tudi planinski orel.

Tudi z lastniki zemljišč lovci dobro sodelujemo, čeprav se v gozdovih pojavlja tudi škoda po jelenjadi. Dobro sodelujemo tudi z vsemi društvi v Lučah in z Občino, ravno tako pa tudi z sosednjimi lovskimi družinami.

Luški lovci smo ponosni na to, da živimo v objemu mogočnih planin in še dokaj neokrnjene narave, ter se zavedamo, da moramo to lepoto pustiti tudi našim zanamcem.

Lovišče 1 LD Luče Lovski dom 1 LD Luče
Lovišče 2 LD Luče Lovski dom 2 LD Luče

.

EU e-Privacy Directive

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Za Prijavo / Registracijo morate omogočiti Piškotke v nasprotnem primeru ta ni mogoča. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? .

Preveri direktivo o piškotkih.

Preprečili ste nalaganje piškotkov. Odločitev lahko prekličete.

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

skzld.celje(at)telemach.net

03 492 43 40

03 492 43 41

http://skzld-celje.si/