V soboto 14. decembra smo izvedli že 4. lov za članice Savinjsko Kozjanske zveze lovskih družin. Tokratnega lova je bila gostiteljica lovska družina Prebold. Že ob 8,00 uri zjutraj so se lovke, katere so se odzvale vabilu zbrale v gostilni Vedenik v Preboldu, kjer jih je pričakal in pozdravil starešina lovske družine Prebold Vedenik Miran. Najprej je opravičil njihove člane, katerih še ni bilo na zboru. Skupni lovi se pri njih namreč začno ob 9,00 uri, saj najprej zjutraj presledijo področje, kjer se tisti dan lovi za primer prisotnosti divjih prašičev. Tako je bilo tudi to soboto. Za lovke smo namreč organizirali pogon na divje prašiče. Gostje so opravičilo vzele z razumevanjem in kmalu se je med njimi razvil živahen razgovor v pričakovanju današnjega lova. Strokovni tajnik zveze jih je sicer opozoril, da se ne bo ponovil lov, kot so ga imele teden dni prej v LD Anhovo, ko je ob koncu lova na ščetini ležalo 16 prašičev. Kljub temu pa vseeno upa na uspeh.

.

 

No v tem času so se pridružili še ostali lovci LD Prebold in še nekaj gostov iz sosednje lovske družine. Po jutranjem okrepčilu je sledil zbor, kjer je starešina LD Prebold po uvodnem pozdravu vsem udeleženkam in udeležencem obrazložil potek današnjega lova in kaj se bo lovilo. Postavljači so prevzeli tiste, ki so bili razporejeni na stojišča in odpeljali smo se v predel današnjega lova. Lovili smo področje Reške planine, kjer naj bi po zagotovilu bilo kar nekaj prašičev. Prvi pogon je trajal približno poldrugo uro. Po zaključku le-tega smo se dobili pred planinskim domom na Reški planini, kjer smo v čudovitem sončnem dopoldnevu dobili okrepčilo. Prav tako so začela prihajati tudi prva poročila o dogodkih. Prašiči so sicer bili, saj naj bi jih neki pohodnik celo dvignil, vendar so se iz previdnosti rajši izognili stojišč. No, eden se je sicer odločil, da bo obiskal eno od lovk. Tega obiska je bila deležna Nevenka, ki ga je samo pozdravila, ker se ji je zdel prevelik, saj je dosledno upoštevala navodila starešine, da se streljajo samo manjši osebki. Kmalu zatem je padla odločitev, da se organizira še drugi pogon na področju Žvajge, saj naj bi se prašiči, katere je dvignil že omenjeni pohodnik namenili ravno na to področje. V drugem pogonu pa je bilo dogajanje že bilo bolj pestro. Proti stojišču tajnika zveze se je namreč namenil manjši trop, katerega pa je samo slišal, saj se je le- ta za nadaljevanje poti premislil in se je rajši namenil proti stojišču kjer je stal starešina lovske družine. Vendar je na njihovo srečo imel v tem trenutku važen telefonski razgovor, ker ga je klical gospodar Marko, da bi ga opozoril na prihod prašičev, vendar žal prepozno. Zato jih je Miran namenil samo častno salvo. Med njimi pa je bila tudi ena enoletna svinja, kateri so bili verjetno všeč tam blizu parkirani avtomobili in se je namenila proti njim. Ker pa ravno takrat ni bilo nobenega uslužnega voznika, je pot rajši naprej nadaljevala peš.

Tako je tudi drugi pogon minil brez plena. Kljub temu pa je bil pozdrav lovini, saj je gospodar Marko že v prvem pogonu uspel namesto prašiča zadeti lisico in s tem rešil čast lova.

Čisto na koncu se je v imenu udeleženk za vabilo zahvalila Krajnc Nevenka, ki se je še posebej zahvalila lovcem LD Prebold, kateri so vložili nemalo truda, da je današnji lov potekal nemoteno, kljub skromnemu plenu. V imenu Savinjsko Kozjanske zveze pa se je za današnji lov zahvalil njen predsednik Reberšak Avgust.
Skupna ugotovitev vseh udeleženk in udeležencev lova je bila, da smo preživeli lep dan. Lov kot sam ni namenjen le uplenitvi temveč tudi medsebojnemu druženju. Lovski družini Prebold se za organizacijo in izvedbo lova najlepše zahvaljujem. Naj čisto na koncu še omenim, da se je današnjega lova udeležilo 8 lovk, od teh 6 iz Savinjsko Kozjanske zveze in ena iz ZLD Gorica ter ena iz Koroške lovske zveze.

Mastnak Zdravko

zenski_lov_2013 1
zenski_lov_2013 1 zenski_lov_2013 1
zenski_lov_2013 2
zenski_lov_2013 2 zenski_lov_2013 2
zenski_lov_2013 3
zenski_lov_2013 3 zenski_lov_2013 3
zenski_lov_2013 4
zenski_lov_2013 4 zenski_lov_2013 4
zenski_lov_2013 5
zenski_lov_2013 5 zenski_lov_2013 5

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

skzld.celje(at)telemach.net

03 492 43 40

03 492 43 41

http://skzld-celje.si/