V Savinjsko Kozjanski zvezi lovskih družin Celje smo tudi v letošnjem letu uspešno organizirali in izvedli tečaj za lovski izpit, na katerega je bilo prijavljenih 37 kandidatov, od katerih so bile tudi 3 predstavnice nežnega spola.

Na podlagi razpisa Lovske zveze Slovenije smo 7. marca začeli s predavanji, ki so bila enkrat tedensko in z njimi zaključili 16. maja. Preizkusi znanja po posameznih učnih temah so bili razporejeni tako, da so  kandidati imeli dovolj časa za pripravo. Zaključni izpit se je opravljal v času od 24. do 31. maja.
Povprečna ocena, ki so jo kandidati letos dosegli pri zaključnem izpitu je bila 4,00 in je višja kot je bila lani. Komisija v sestavi doc. dr. Boštjan Pokorny kot predsednik in člana Miran Krštinc ter Peter Terglav so bili nad znanjem, ki so ga kandidati na zaključnem izpitu pokazali prijetno presenečena, zavedajoč se, kako je danes pomembno znanje, ki ga bodoči lovec najprej pridobi v lovski družini od mentorjev in nato še na predavanjih za lovski izpit, ki je samo nadgradnja v sistemu izobraževanja bodočih lovcev.

Slovesna podelitev spričeval je bila 13. junija, že tradicionalno v lovskem domu LD Vojnik.
Podelitve so se poleg novo izprašanih lovcev in članov predavateljskega aktiva udeležili njihovi mentorji in pooblaščeni predstavniki lovskih družin, kateri so jim izročili lovsko izkaznico, kar je k vsemu temu dalo še poseben pečat. Prireditve sta se udeležila predsednik upravnega odbora SKZLD Celje Blažinčič Vinko in podpredsednik Maksimilijan Arlič. Blažinčič Vinko je v svojem nagovoru čestital vsem, ki so uspešno prehodili pot izobraževanja do končnega izpita. Pri tem je poudaril, da smo slovenski lovci pomemben člen pri ohranjanju narave in smo lahko pri svojem delu ponosni na rezultate, ki jih je lovska organizacija dosegla v svojem obdobju.
Predsednik izpitne komisije doc. dr. Boštjan Pokorny pa je dodal še krajšo analizo tečaja in znanja, ki so ga kandidati pokazali ob zaključku.
Na koncu je skupaj s predsednikom upravnega odbora SKZLD vsem novo izprašanim lovcem podelil spričevala. Ob tej priliki je vsak podpisal še Zaprisego slovenskega lovca in prejel Etični kodeks. Celotno prireditev pa so popestrili še Savinjski rogisti.

Tako kot vsa leta poprej, smo tudi letos najboljšim udeležencem podelili knjižno nagrado. Pri tem so se posebej izkazali Turnšek Domen – LD Gozdnik Griže s povprečno oceno 4,86, Loknar Tanja – LD Loka pri Žusmu s povprečno oceno 4,79 in Kolar Dušan – LD Šmarje pri Jelšah s povprečno oceno 4,64.
Prav tako je strokovni tajnik Mastnak Zdravko vse prisotne še seznanil z nekaterimi zanimivimi odgovori novo izprašanih lovcev, ki so jih nanizali v pismenem delu izpita o načinih izvajanja lova.

Zalaz je način lova, ko počasi, neslišno zalezujemo divjad in tekmujemo z divjadjo, kdo bo koga pretental.
Lov na zalaz je zahrbtno zasledovanje divjadi Lovimo lahko vso parkljasto divjad (srnjad, jelenjad, gams, divji petelin). Lov na zalaz je, ko se odpravljamo divjad zalezovat s prikritim in tihim načinom lova.
Pritisk ali tihi pogon je ko eden do trije lovci počasi tiho pritiskajo na divjad in jo potiskajo proti čakajočim. Ponavadi kakega starejšega srnjaka. Pri pritisku ali tihem pogonu je cilj, da divjad poženemo iz njenih zaklonišč, da se umika in beži in pri tem naleti na lovca. Jamarimo malo divjad, ki živi v rovih: lisico jazbeca.

Čisto na koncu prireditve pa je predsednik komisije za lovsko strelstvo pri SKZLD Celje Miran Freitag Loknar Tanji izročil še pokal za osvojeno tretje mesto v kombinaciji in zlato medaljo za prvo mesto v streljanju z MK Puško, ki ju je dosegla na odprtem prvenstvu SKZLD Celje v ženski kombinaciji 31. maja v LD Kozje.

Ob koncu bi se zahvalil članom LD Vojnik, ki so celotno organizacijo tako kot prejšnja leta izvedli odlično in poskrbeli, da je tudi letošnja podelitev lovskih spričeval potekala nemoteno.
Mastnak Zdravko

mladi_lovci_generaci...
mladi_lovci_generacija_2014 mladi_lovci_generacija_2014

Mladi lovci generacija 2014, FOTO: Jože Obrez

zenski_del_letosnjih...
zenski_del_letosnjih_mladih_lovk zenski_del_letosnjih_mladih_lovk

Ženski del letošnjih mladih lovk. Od leve proti desni Knez Urška –LD Jurklošter, Sadek Sonja, LD Oplotnica in Loknar Tanja, LD Loka pri Žusmu. FOTO: Aleksander Reberšek

img_5595
img_5595 img_5595
img_5762
img_5762 img_5762
img_5869
img_5869 img_5869
img_5872
img_5872 img_5872

.

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

skzld.celje(at)telemach.net

03 492 43 40

03 492 43 41

http://skzld-celje.si/