Neverjetno, kako hitro teče čas. Pri podelitvi lovskih spričeval sem imel občutek, da smo nekaterim, ki so se letošnje prireditve udeležili v funkciji starešine šele včeraj izdali spričevalo in izkaznico. Danes pa kot mladi predsedniki sami izročajo izkaznico in sopodpisujejo zaprisego sočlanu, ki je postal na novo izprašani lovec.

Prvič so v naši zvezi pri podelitvi lovskih spričeval mladi lovci podpisali Zaprisego slovenskega lovca decembra 1999. Takrat jih je bilo 22, saj smo tisto leto zadnjič imeli še dva tečaja. Enega v spomladanskem času, drugega jeseni. Letos pa se je seznam do sedaj podpisanih zapriseg zaključil pri zaporedni številki 719. Vsako leto povprečno 42 novih mladih lovcev, kar ni zanemarljiva številka. Med podpisniki zaprisege je tudi 35 žensk.

Tako kot vsa leta doslej smo tudi letos uspešno organizirali in izvedli tečaj za lovski izpit, na katerega je bilo v začetku prijavljeno 41 kandidatov, od katerih sta bili tudi 2 predstavnici nežnega spola.

Pred samim začetkom tečaja pa se je ugotovilo, da trije kandidati izpolnjujejo pogoje za priznavanje teoretičnega dela lovskega izpita in so predavanj oproščeni, zato se tečaja niso udeležili. Trije pa so med samim tečajem iz takšnih ali drugačnih razlogov odstopili. Tako je k zaključnem izpitu pristopilo 35 kandidatov.

S predavanji, ki so bila enkrat tedensko smo začeli 4. marca in zaključili 13. maja. Preizkusi znanja po posameznih učnih temah so bili razporejeni tako, da so kandidati imeli dovolj časa za pripravo. Zaključni izpit se je opravljal v času od 23. do 26. maja pred komisijo, ki so jo sestavljali dr. Boštjan Pokorny kot predsednik in člana Miran Krštinc ter Peter Terglav.

Slovesna podelitev spričeval je bila v petek 10. junija, že tradicionalno pri lovskem domu LD Vojnik. K otvoritvi prireditve smo letos povabili savinjske rogiste, ki so z uvodno melodijo naznanil, da se je izobraževanje za generacijo mladih lovcev 2016 zaključilo.

Po uvodnem pozdravu strešine LD Vojnik Janeza Pavla Marina je v nadaljevanju predsednik izpitne komisije dr. Boštjan Pokorny podal kratko analizo letošnjega tečaja. Nad znanjem, in odnosom do izpita, ki so ga nekateri kandidati pokazali na samem tečaju je bil dokaj kritičen. Pri tem je poudaril kako pomembna sta način dela in lovsko znanje mentorja, da pripravnik, ki mu je bil zaupan že v času pripravništva v lovski družini osvoji osnovno lovsko znanje. Predavanja, ki jih kasneje pripravnik posluša na tečaju so v bistvu nadgradnja k osnovnemu znanju, katerega naj bi dobil pri mentorju. Verjetno se bo potrebno vprašati, ali so res vsi primerni za mentorja. Ali bo treba tudi za njih občasno organizirati kakšno dopolnilno predavanje, na katerem se bodo seznanili z vrstami učnih metod, ki jih naj uporabljajo pri svojem delu. Na drugi strani pa smo imeli kandidate, ki so se zavedali kakšen pomen ima tečaj in so v učenje vložili veliko truda, da so izpit uspešno opravili. Tudi tem gredo čestitke poleg tistih, ki so po znanju, ki so ga pokazali na zaključnem izpitu izstopali od ostalih.
Prireditve se je udeležil tudi predsednik upravnega odbora SKZLD Celje Vinko Blažinčić, ki je v svojem nagovoru čestital vsem, ki so uspešno prehodili pot od začetka izobraževanja v lovski družini do končnega izpita. Ob tem je poudaril, da smo slovenski lovci pomemben člen pri ohranjanju narave in smo lahko za opravljeno delo upravičeno ponosni na rezultate, ki jih je lovska organizacija dosegla v tem času.

Na koncu sta skupaj s predsednikom izpitne komisije vsem novo izprašanim lovcem vročila spričevala. Ob tej priliki je vsak ob podpisu Zaprisege slovenskega lovca dobil še etični kodeks.

Tako kot vsa leta dosedaj, smo tudi letos najboljšim slušateljem izročili knjižno nagrado. Pri tem so se posebej izkazali Ian Koštomaj – LD Hum Celje, Hrovat Branko – LD Šentjur in Senič Aljaž - LD Dobrna.

Ob koncu še zahvala članom LD Vojnik, ki so celotno organizacijo tako kot prejšnja leta izvedli odlično in poskrbeli, da nobeden od udeležencev ni šel od njih lačen ali žejen. Vsem novo izprašanim lovcem pa v svojem imenu in v imenu predavateljskega aktiva čestitam za dosežen uspeh in jim zaželim veliko uspehov pri njihovem nadaljnjem lovskem udejstvovanju.

tecaj_lovski_izpit_2...
tecaj_lovski_izpit_2016 1 tecaj_lovski_izpit_2016 1
tecaj_lovski_izpit_2...
tecaj_lovski_izpit_2016 2 tecaj_lovski_izpit_2016 2
tecaj_lovski_izpit_2...
tecaj_lovski_izpit_2016 3 tecaj_lovski_izpit_2016 3
tecaj_lovski_izpit_2...
tecaj_lovski_izpit_2016 4 tecaj_lovski_izpit_2016 4
tecaj_lovski_izpit_2...
tecaj_lovski_izpit_2016 5 tecaj_lovski_izpit_2016 5
tecaj_lovski_izpit_2...
tecaj_lovski_izpit_2016 6 tecaj_lovski_izpit_2016 6

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

skzld.celje(at)telemach.net

03 492 43 40

03 492 43 41

http://skzld-celje.si/