Savinjsko Kozjanska zveza lovskih družin Celje je skupaj z LD Rečica pri Laškem letos že tretjič uspešno izvedla tabor mladih, ki je trajal od četrtka 18. avgusta do sobote 20. avgusta. Letošnjega tabora se je udeležilo 27 otrok, iz različnih krajev celjske regije, kar nedvomno dokazuje, da je zanimanje iz leta v leto večje. Tako kot prejšnja leta, smo tudi letos bili nastanjeni v planinskem domu na Šmohorju.

Najprej je vse udeležence letošnjega tabora pozdravil predsednik SKZLD Celje Vinko Blažinčić in jim zaželel prijetno bivanje in počutje.

Prvi dan je bil namenjen spoznavanju lovstva, lovske kulture, šeg in navad. Prvi predavatelj dr. Hubert Potočnik, jim je v uvodu predstavil lovstvo v današnjem času in njegov pomen. V nadaljevanju jih je seznanil še z raziskovalnim delom na področju velikih zveri, ki ga izvajamo v Sloveniji in pri katerem aktivno sodelujemo tudi lovci. V nadaljevalnem sklopu predavanj jim je Ivanšek Stane predstavil lovsko orožje in opremo, ki jo mora lovec imeti pri lovu. Na koncu dopoldanskega srečanja pa sta jim Napret Franc in Mastnak Zdravko predstavila lovski rog, njegov namen in uporabo ter lovske šege in navade. V popoldanskem času sta člana Sokolarske zveze Slovenije Vilma Šoba in Goriup Herbert s kratkim filmom predstavila lov s pticami ujedami ter jih seznanila s katerimi vrstami teh ptic je pri nas lov dovoljen. Pri tem sta še posebej poudarila, da se lahko v Sloveniji lovi le z doma izvaljenimi in vzgojenimi ujedami.
Pozno popoldan pa so že prišli člani LD Rečica pri Laškem in jih odpeljali na visoke preže, od koder so opazovali večerni izstop divjadi. Izstop številčno sicer ni bil tako uspešen kot prejšnja leta, je pa bil bogat po raznovrstnosti divjadi. Saj so poleg srnjadi, zajcev in lisic, bili videni še divji prašiči in mufloni. Prav tako nam je bila naklonjena še boginja Diana. Uplenjen bil srnjak – lanščak.
Po vrnitvi iz večernega lova je sledil še pozdrav lovini in kmalu nato je že bil čas za počitek, ki pa ni nastopil takoj, saj so otroci, polni vtisov prvega dne še nekaj časa izmenjevali vtise, ki so jih dobili pri večernem opazovanju divjadi.

Naslednji dan smo postavljali visoko prežo. Prizadevni člani lovske družine so že prejšnji dan izkopali luknje za stebre in pripravili les. Vsi udeleženci so aktivno pomagali po svojih močeh. Nekateri pri preži, nekateri pa pri odstranitvi grmovja, ki je zastiral pogled na travnik. Preža sicer ni bila končana, kljub temu pa je je bilo veliko narejenega. Sledila je še skupna fotografija z lovci, ki so jim pri delu pomagali in nato še pozno kosilo. Po kosilu je najprej Napret Franc predstavil delo lovske družine in divjad, ki živi v njihovem lovišču. Revirni gozdar Rok Golob pa jih je sprehodil še v bližnji gozd, kjer jih je seznanil z drevesnimi vrstami in gozdnim ekosistemom.
Po popoldanskem počitku je zopet sledil večerni izhod v lovišče. Tudi ta večer je bil izstop bogat po raznovrstnosti divjadi. Prav tako je boginja Diana še enkrat pokazala svojo naklonjenost. Uplenjena sta bila divji prašič in lisica.
Tako se je s ponovnim pozdravom lovini zaključil še drugi dan tabora.

Sobota pa je bila namenjena lovski kinologiji in streljanju z malokalibrsko puško na tarčo srnjaka. Po zajtrku smo se odpravili na lovski dom, kjer so nas pričakali vodniki lovskih psov. Predsednik LKD Celje Šumak Janez jim je uvodoma predstavil najpomembnejše vrste lovskih psov in njihovo delo. Nato so prisotni vodniki lovskih psov s svojimi štirinožci prikazali še nekaj vaj iz poslušnosti in ubogljivosti. Na koncu pa je sledil še praktični prikaz dela lovskega psa na krvni sledi. Po zaključku kinološkega dela, je sledilo streljanje z malokalibrsko puško, ki je pod budnim očesom lovcev potekalo brez zapletov.

Po končanem streljanju smo se vrnili na planinski dom, kjer je sledilo pospravljanje skupnih ležišč in pakiranje prtljage.
Kmalu nato so prišli njihovi starši in sledil je zaključek tabora. V imenu SKZLD Celje je vse prisotne pozdravil njen predsednik Vinko Blažinčić. Strokovni tajnik Mastnak Zdravko, ki je bil ves čas z njimi in skrbel, da je bilo vse tako kot mora biti, se jim je zahvalil za poslušnost in disciplino. Prav tako jih je v imenu LD Rečica pri Laškem pozdravil še starešina Horjak Gregor, ki je pohvalil vse udeležence tabora za disciplino, posebej pa še njihove strelske sposobnosti. Na koncu so še vsi dobili spominsko priznanje za udeležbo na taboru. Najboljši trije v streljanju pa so prejeli še pokale za prvo, drugo in tretje mesto. Sledilo je skupno kosilo s starši in slovo z obljubo, da se naslednje leto v mesecu avgustu zopet vidimo na Šmohorju.

Da smo lahko uspešno izvedli, sedaj že tretji tabor mladih gre zahvala vsem predavateljem in prizadevnim članom LD Rečica pri Laškem, ki so oba večera popeljali mlade na preže, od koder so lahko opazovali divjad.

tabor_mladih_2016 1
tabor_mladih_2016 1 tabor_mladih_2016 1
tabor_mladih_2016 2
tabor_mladih_2016 2 tabor_mladih_2016 2
tabor_mladih_2016 3
tabor_mladih_2016 3 tabor_mladih_2016 3
tabor_mladih_2016 4
tabor_mladih_2016 4 tabor_mladih_2016 4
tabor_mladih_2016 5
tabor_mladih_2016 5 tabor_mladih_2016 5
tabor_mladih_2016 6
tabor_mladih_2016 6 tabor_mladih_2016 6
tabor_mladih_2016 7
tabor_mladih_2016 7 tabor_mladih_2016 7
tabor_mladih_2016 8
tabor_mladih_2016 8 tabor_mladih_2016 8
tabor_mladih_2016 9
tabor_mladih_2016 9 tabor_mladih_2016 9
tabor_mladih_2016 10
tabor_mladih_2016 10 tabor_mladih_2016 10

Strokovni tajnik SKZLD
Mastnak Zdravko

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

skzld.celje(at)telemach.net

03 492 43 40

03 492 43 41

http://skzld-celje.si/