Savinjsko Kozjanska zveza lovskih družin Celje je ob sodelovanje članov LD Rečica pri Laškem letos prvič organizirala in uspešno izvedla tabor mladih. Tabor je trajal 3 dni in sicer od četrtka 21. avgusta do sobote 23. avgusta. Udeležilo se ga je 14 otrok, starosti od 10 do 15 let. Vsi udeleženci tabora so bili nastanjeni v planinskem domu na Šmohorju, kjer nas je prijazna oskrbnica Helena razvajala s hrano. Da je bila res dobra, so zadnji dan, ko smo z udeleženci tabora imeli zaključni razgovor o poteku tabora, vsi v en glas zatrdili, da je bilo vse super, hrana odlična in bodo naslednje leto zagotovo zopet prišli.

Prvi dan je bil namenjen predvsem spoznavanju lovstva, njegovemu pomenu v današnjem času in spoznavanju lovske kulture, šeg in navad. Najprej jim je doc. dr. Boštjan Pokorny predstavil lovstvo kot dejavnost, njegovo zgodovino in pomen v današnjem času. Ivanšek Stane jih je nato seznanil z lovskim orožjem, namenom njegove uporabe in opremo, ki jo mora lovec imeti pri izvajanju lova. V nadaljevanju pa so člani Sokolarske zveze Slovenije Vilma Šoba, Goriup Herbert in Koprivnik Tadej predstavili lov s sokoli.

V popoldanskem času sta jim Napret Franc in Mastnak Zdravko predstavila lovski rog, njegov namen in uporabo ter lovske šege in navade. Vsi pa so nestrpno čakali večer, ko so prišli člani LD Rečica pri Laškem in jih odpeljali na visoke preže, od koder so opazovali večerni izstop divjadi. Tudi ta jim je bila naklonjena, saj je ta večer množično izstopala in so skupaj videli kar 41 živali, predvsem srnjad in nekaj zajcev.

.

 

Naslednji dan je bil namenjen, za njih bolj zanimivim temam. Najprej so se seznanili z lovsko kinologijo, kjer jim je kinološki sodnik Otorepec Vinko predstavil najpomembnejše vrste lovskih psov in njihov namen. Nato je sledil še praktični prikaz dela lovskega psa na krvni sledi, kar je bilo za vse nekaj novega. Nato je bilo po programu streljanje z malokalibrsko puško na tarčo srnjaka, kar so vsi celo jutro že nestrpno pričakovali. Pod budnim očesom lovcev je tudi to potekalo brez zapletov. Vsi so bili zelo navdušeni, saj je marsikdo od njih prvič držal puško v rokah. Naj še dodam, da se je celotno dogajanje drugega dne tabora izvajalo na lovskem domu LD Rečica pri Laškem, ki je od planinskega doma oddaljen približno 800 metrov. Ko smo se vračali na kosilo, smo si na poti ogledali še znamenite Šmohorske lipe, od katerih ima ena kar 7,5 metrov obsega.

Po kosilu pa jim je Napret Franc na slikovit način predstavil še delo njihove lovske družine in divjad, ki se nahaja v njihovem lovišču. Po popoldanskem počitku je zopet sledil večerni ogled divjadi iz visokih prež. Sicer je ni bilo v tolikšnem številu kot prejšnji večer, kljub temu pa je bila iz vseh prež, ki so jih mladi zasedli videna divjad.

Hitro je prišla sobota, zadnji dan tabora. Po urniku je bila predvidena postavitev manjše preže, vendar so že navsezgodaj z dežjem grozili oblaki. Zato smo opravili zgolj krajši ogled lovišča, kjer so se jim pokazali lovski objekti (preže, solnice) in krmne njive s pojasnilom kakšen namen imajo le-ti pri izvajanju lova.   Na žalost smo morali naš ogled prekiniti, saj je iz oblakov začelo rositi prekinil in že v dežju smo se vrnili nazaj na planinski dom. Sledilo je pospravljanju skupnih ležišč in pakiranje prtljage. Nato smo z vsemi udeleženci tabora imeli še skupni razgovor. Vsi so v en glas povedali, da so preživeli tri čudovite dneve, da so o lovu veliko novega izvedeli in se bodo naslednje leto zagotovo udeležili tabora.

Kmalu nato so prišli še njihovi starši in sledil je zaključek tabora. V imenu SKZLD Celje je vse prisotne pozdravil podpredsednik upravnega odbora Arlič Maksimilijan, v imenu LD Rečica pri Laškem pa njen starešina Horjak Gregor. Prav tako so vsi udeleženci prejeli še posebno priznanje SKZLKD Celje za udeležbo na taboru. Sledilo je skupno kosilo in slovo z obljubo, da se naslednje leto v mesecu avgustu zopet vidimo na Šmohorju.

Da smo lahko uspešno izvedli prvi tabor mladih gre zahvala   prizadevnim članom LD Rečica pri Laškem, ki so oba večera popeljali mlade na visoke preže, od koder so lahko opazovali divjad. Posebej pa še gre zahvala Mavri Andreju, ki je skrbel za logistiko in Napret Francu, ki je bil ves čas prisoten z mladimi in jim na njegov slikovit način predstavil delo lovcev, ki ga opravljamo v lovskih družinah. Vsem še enkrat HVALA.

clani sokolarske zve...
clani sokolarske zveze slovenije clani sokolarske zveze slovenije
ogled lovskih objekt...
ogled lovskih objektov ogled lovskih objektov
predavanje dr. bostj...
predavanje dr. bostjana pokornya o pomenu lova danes predavanje dr. bostjana pokornya o pomenu lova danes
pred lovskim domom l...
pred lovskim domom ld recica pri laskem pred lovskim domom ld recica pri laskem
predstavitev lova s ...
predstavitev lova s sokoli predstavitev lova s sokoli
pri eni od znameniti...
pri eni od znamenitih lip na smohorju pri eni od znamenitih lip na smohorju
prikaz dela na krvni...
prikaz dela na krvni sledi prikaz dela na krvni sledi
udelezenci tabora in...
udelezenci tabora in njihovi mentorji udelezenci tabora in njihovi mentorji

Strokovni tajnik SKZLD

Mastnak Zdravko

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

skzld.celje(at)telemach.net

03 492 43 40

03 492 43 41

http://skzld-celje.si/