Kazalo prispevkov

Tudi v letošnjem letu smo v času od 18. do 20. avgusta izvedli s sodelovanjem članov LD Rečica pri Laškem 8. tabor mladih, katerega se je udeležilo 22 otrok, iz različnih krajev celjske regije. Tako kot vsa leta doslej, smo bili tudi letos nastanjeni v planinskem domu na Šmohorju.

V četrtek 18. avgusta smo se po prihodu na Planinski dom najprej namestili na skupna ležišča. Potem je sledil zajtrk in takoj po njemu smo začeli z delom, ki je bil načrtovan za tisti dan. Uvodno predavanje je bilo namenjeno predstavitvi lovstva kot dejavnosti, zgodovini lova, lovskega orožja, šeg in navad ter uporabi lovskega roga. Po kosilu je bil čas namenjen predstavitvi lova s sokoli, kjer so se otroci seznanili s katerimi vrstami ujed je pri nas dovoljeno loviti. Sam lov s sokoli sta predstavila člana Sokolarske zveze Slovenije Vilma Alina Šoba in Goriup Herbert. Po zaključku predstavitve so nato z revirnim gozdarjem Rokom Golobom, ki je tudi član LD Rečica pri Laškem opravili enourni sprehod po gozdu, kjer jih je seznanil s pomenom in vlogo gozdnega ekosistema ter drevesnimi vrstami, ki rastejo na področju Šmohorja.

Zvečer je bil z lovci organiziran izhod v lovišče, kjer so otroci iz visokih prež opazovali večerni izstop divjadi na pašo.

Drugi dan je bil namenjen spoznavanju lovsko tehničnih objektov ter njihove uporabe. Za letošnje leto je bila načrtovana postavitev senene kope, ki bo v zimskem času služila kot dodatni vir hrane za muflone, kateri živijo na tem področju. Vendar nam je ponoči vreme nekoliko zagodlo. Padlo je ravno toliko dežja, da je zmočilo že pripravljeno seno. Zato kope nismo mogli postaviti. Kljub temu so otroci s pomočjo lovcev pripravili leseno ogrodje, na katero se bo postavila kopa, ko bo seno suho. Ker pa ima lovska družina precej krmnih njiv, so otroci pomagali pri čiščenju le-teh. Tudi del gozdnega roba, ki je bil pokošen od praproti so počistili. Ena skupina otrok pa je založila krmišče za muflone.

Po kosilu je sledilo predavanje, ki je bilo namenjeno spoznavanju divjadi, ki živi na območju Slovenije ter vrste in načine lova, ki ga lovci izvajamo.

Po popoldanskem počitku in prostih aktivnostih je sledil ob spremstvu lovcev večerni izhod v lovišče.

Zadnji dan je bil namenjen lovski kinologiji in streljanju z malokalibrsko puško na tarčo srnjaka. Po zajtrku smo se odpravili na lovski dom LD Rečica pri Laškem, kjer so nas že čakali vodniki lovskih psov. Vodnik psa in dolgoletni kinolog Savorgnani Anton jim je predstavil vrste lovskih psov in njihovo delo. Nato so vodniki s svojimi štirinožci prikazali še vaje iz poslušnosti in ubogljivosti. Na koncu pa je bil prikaz dela lovskega psa na umetni krvni sledi.

Po zaključku kinološkega dela smo imeli tekmovanje v streljanju z malokalibrsko puško na tarčo srnjaka, ki so ga otroci vzeli zelo resno, saj so bili za prva tri mesta pripravljeni pokali.

Po končanem streljanju smo se vrnili na planinski dom, kjer je sledil zaključek tabora. Vse prisotne je najprej pozdravil podpredsednik SKZLD Celje Darko Kolar. V imenu LD Rečica pri Laškem, katere člani so v večernih urah peljali udeležence na preže je starešina Horjak Gregor pohvalil vse udeležence tabora za disciplino in zavzetost, ki so jo na taboru pokazali. Posebej pa je poudaril njihove strelske sposobnosti, saj so nekateri dosegli zavidljiv rezultat, katerega se ne bi branil noben lovec. Strokovni tajnik Mastnak Zdravko, ki je bil vse dni tabora z njimi in skrbel, da je bilo vse tako kot mora biti, se jim je zahvalil za poslušnost in disciplino. Na koncu so vsi prejeli posebno priznanje za udeležbo na taboru. Najboljši v streljanju pa so prejeli pokal za prvo, drugo in tretje mesto. Prvo mesto je dosegel Miklavžina Eon, drugo Žerdoner Nace in tretje Jager Maks.

Da smo lahko tudi letos uspešno izvedli tabor, se moram na tem mestu zahvaliti vsem predavateljem in prizadevnim članom LD Rečica pri Laškem, ki so otroke oba večera varno peljali na visoke preže, od koder so lahko opazovali divjad. 

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

skzld.celje(at)telemach.net

03 492 43 40

03 492 43 41

http://skzld-celje.si/