»Non scholae, sed vitae discimus« - ne učimo se za šolo, ampak za življenje. S tem starim latinskim pregovorom iz antičnih časov je nagovoril letošnje novo izprašene lovce in lovke novi predsednik upravnega odbora SKZLD Celje Miran Krštinc, ki je nadaljeval z naslednjimi besedami: » Danes boste zaprisegli kot slovenske lovke in lovci pred našo skupno in edino Naravo vpričo tukaj zbrane lovske tovarišije! Izrekli boste častno besedo: »PRISEGAM«. Vaša prisega bo vaša obljuba, da boste spoštovali zakonitost, lovsko pravičnost in lovsko čast. Pri tem pa ne pozabite, da obljuba dela dolg in da prelomljena obljuba prinaša neželene posledice: obsodbo, prezir, izgubo časti, pod pogoji, določenimi v zakonu pa lahko to pomeni tudi slovo od zelene bratovščine. Vsako dejanje in ravnanje v nasprotju z načeli Etičnega kodeksa slovenskih lovcev in Zakona o divjadi in lovstvu, namreč pomeni prelomljeno besedo, kršitev zaprisege in posledično izgubo lovske časti, ki je lovska tovarišija zagotovo ne povrne in Narava ne odpusti.«
Zato jim želi, naj bo današnja zaprisega slovenskega lovca vodilo in opora njihovi vesti in odgovor na ključna vprašanja o etičnosti ravnanj v vsakodnevnem življenju, pri lovskem udejstvovanju, v medsebojnih odnosih, kakor tudi pri skrbi za izboljševanje ugleda lovstva in lovske organizacije, v ohranjanju lovske tradicije ter v utrjevanju naravovarstvene in narodne zavesti.
V nadaljevanju je poudaril, da so v času lovskega pripravništva prehodili zahtevno učno-vzgojno pot, na kateri so uspešno opravili pripravniško dobo pod mentorjevim vodstvom v lovišču matične LD. Po uspešno opravljenem praktičnem delu lovskega izpita v lovski družini je sledil tečaj usposabljanja, ki je bil namenjen pripravi na teoretični del lovskega izpita, kateri se je začel 2. marca, ter po opravljenih preizkusih znanja iz posamičnih učnih vsebin in predmetov zaključil v času od 21. do 26. marca z zaključnim izpitom pred izpitno komisijo LZS, ki jo imenoval Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Svoj nagovor je končal z mislijo, da se nobeno znanje ne konča s piko, ampak z vprašajem. Na ta vprašaj bodo dobili odgovor šele čez čas, v nadaljnjem lovskem udejstvovanju in vseživljenjskem izobraževanju, kajti pot pridobivanja lovskega znanja, potrjevanja lovskega poštenja in navad, potrebnih za uspešno opravljanje lovske stroke in preudarno trajnostno rabo naravnih virov, se z opravljenim lovskim izpitom in s slovesno zaprisego ne konča, ampak se šele zares začenja. Če bo res tako, bodo ugotovili, da se vendarle niso učili le za znanje, ampak za življenje. V prepričanju, da bo tako jim je zaželel vse najboljše ter veliko osebnega zadovoljstva in uspehov v lovskem udejstvovanju.
Letošnji tečaj je obiskovalo 48 kandidatov, ki so vsi uspešno opravili lovski izpit. Zaključna prireditev s podelitvijo lovskih spričeval, lovske izkaznice in podpisom Zaprisege Slovenskega lovca je bila v petek 8. junija 2018 v lovskem domu LD Žalec na Rinki. Prireditve so se poleg novo izprašanih lovcev in lovk udeležili še njihovi mentorji, družinski člani in starešine. Žal je tisti dan vreme krojilo usodo celotne prireditve, katere kljub prizadevanju članov LD Žalec pri ureditvi prireditvenega prostora in velikemu številu udeležencev žal nismo mogli izpeljati zunaj na planem, temveč smo bili prisiljeni podelitev opraviti v dvorani lovskega doma, kamor pa niso mogli priti vsi udeleženci. Zato jih je večina ostala zunaj, od koder so lahko spremljali podelitev. V imenu mladih lovcev in lovk je Zaprisego prebrala Barbara Jerman, članica LD Rečica pri Laškem, ki je bila tudi med najboljšimi udeleženci na tečaju. Poleg nje so se še izkazali Robar Branko LD Grmada Celje, Klemenčič Bojan LD Polzela - vsi s povprečno oceno 4,79 in Kos Andrej LD Gozdnik Griže s povprečno oceno 4,71.
Celotno prireditev so popestrili še Štajerski rogisti
Ob koncu bi se zahvalil članom LD Žalec, ki so celotno organizacijo lepo izvedli kljub slabemu vremenu in dežju in poskrbeli, da nobeden od udeležencev ni šel od njih lačen ali žejen. Vsem novo izprašanim lovcem in lovkam pa v svojem imenu in v imenu predavateljskega aktiva čestitam za dosežen uspeh in jim želim veliko uspehov pri njihovem nadaljnjem lovskem udejstvovanju.

20180608_163635
20180608_163635 20180608_163635
dsc01212
dsc01212 dsc01212
dsc01214
dsc01214 dsc01214
imgp3711
imgp3711 imgp3711

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

skzld.celje(at)telemach.net

03 492 43 40

03 492 43 41

http://skzld-celje.si/