V času od 8. do 10. avgusta je potekal že 6. tabor mladih, ki ga je ob sodelovanju z LD Rečica pri Laškem organizirala Savinjsko Kozjanska zveza lovskih družin Celje. Letošnjega tabora se je udeležilo 21 otrok, iz različnih krajev celjske regije, ki so bili tako kot prejšnja leta nastanjeni v planinskem domu na Šmohorju.

Dopoldan prvega dne je bil namenjen predstavitvi lovstva kot dejavnosti, zgodovini lova, lovskega orožja, šeg in navad ter uporabi lovskega roga. Popoldanski čas je bil namenjen predstavitvi lova s sokoli, kjer so se otroci seznanili s katerimi vrstami ujed je pri nas dovoljeno loviti. Sam lov s sokoli je predstavila predsednica sokolarske zveze Slovenije Vilma Alina Šoba, ki je ob tej priliki posebej poudarila, da se lahko v Sloveniji lovi le z doma izvaljenimi in vzgojenimi ujedami. Na koncu sklopa predavanj prvega dne, jim je bila predstavljena še divjad, ki živi na območju Slovenije ter vrste in načine lova, ki ga lovci izvajamo na njo.

Zvečer je bil z lovci organiziran izhod v lovišče, kjer so iz visokih prež opazovali izstop divjadi na pašo.

Drugi dan je bil namenjen spoznavanju lovsko tehničnih objektov ter njihove uporabe. Ta dan je bil namenjen še postavitvi visoke preže. Prizadevni člani lovske družine so že prejšnji dan pripravili potrebni material, zato se je delo lahko takoj začelo. Pri tem so vsi po svojih močeh aktivno sodelovali. Preže nam sicer ni uspelo dokončati v celoti, kljub temu pa je bilo veliko narejenega.

Po kosilu jih je revirni gozdar Rok Golob peljal še v gozd, kjer jih je seznanil z drevesnimi vrstami na področju Šmohorja in tamkajšnjim gozdnim ekosistemom.
Po popoldanskem počitku in prostih aktivnostih je sledil ob spremstvu lovcev še večerni izhod v lovišče.

Zadnji dan je bil namenjen lovski kinologiji in streljanju z malokalibrsko puško na tarčo srnjaka. Po zajtrku smo se odpravili na lovski dom LD Rečica, kjer so nas pričakovali vodniki lovskih psov. Predsednik LKD Celje Šumak Janez je najprej predstavil vrste lovskih psov in njihovo delo. Nato so vodniki s svojimi štirinožci prikazali še vaje iz poslušnosti in ubogljivosti. Na koncu pa je bilo prikazano še delo lovskega psa na umetni krvni sledi. Po zaključku kinološkega dela, je sledilo streljanje z malokalibrsko puško, ki je pod budnim očesom lovcev potekalo brez zapletov.

Po končanem streljanju smo se vrnili na planinski dom, kjer so jih že čakali starši in sledil je zaključek tabora. Vse prisotne je najprej pozdravil podpredsednik SKZLD Celje Vinko Blažinčić. Nato jih je v imenu LD Rečica pri Laškem pozdravil starešina Horjak Gregor, ki je pohvalil vse udeležence tabora za disciplino, posebej pa še njihove strelske sposobnosti. Strokovni tajnik Mastnak Zdravko, ki je bil ves čas z njimi in skrbel, da je bilo vse tako kot mora biti, se jim je zahvalil za poslušnost in disciplino. Na koncu so vsi dobili spominsko priznanje za udeležbo na taboru. Najboljši trije v streljanju pa so prejeli pokal za prvo, drugo in tretje mesto. Sledilo je skupno kosilo s starši in slovo z obljubo, da se naslednje leto v mesecu avgustu zopet vidimo na 7. taboru..

Da smo lahko tudi letos uspešno izvedli tabor, se moram zahvaliti vsem predavateljem in prizadevnim članom LD Rečica pri Laškem, ki so otroke oba večera varno peljali na visoke preže, od koder so lahko opazovali divjad.

20190809_124954
20190809_124954 20190809_124954
20190810_114840
20190810_114840 20190810_114840
dsc03433
dsc03433 dsc03433
dsc03476
dsc03476 dsc03476

Strokovni tajnik SKZLD
Mastnak Zdravko

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

skzld.celje(at)telemach.net

03 492 43 40

03 492 43 41

http://skzld-celje.si/