Lovska družina Braslovče tradicionalno vsako leto organizira in izvede lovsko strelsko tekmovanje v trapu na glinaste golobe in streljanju z malokalibrsko puško na tarčo (35 m) na strelišču Boštunovec/ za pokal Občine Braslovče, 25. 06. 2021 na dan državnosti. Tega tekmovanja se udeležijo lovski strelci iz cele Slovenije, ki tekmujejo v kategorijah člani, članice, veterani ter super veterani in ekipno po pogojih tekmovanj Pravilnika o lovskem strelstvu LZS. Letos je obiskovalce na strelišču pričakal veličasten pogled saj se je v vsej svoji veličini bohotil novo postavljen Kozolec Toplar. Prvotno bo namenjen skladiščenju kmetijskih pridelkov, kot krmo za divjad in ostalih logističnih pripomočkov lovske družine. Slednji je prvotno stal v Gornjem Preboldu. Občni zbor LD Braslovče pa je v lanskem letu sprejel sklep o nakupu, obnovitvi in postavitvi objekta na lokaciji Boštunovec. Investitor je pridobil od Sklada zemljišč RS zakup zemljišča ter pridobil vsa soglasja o graditvi enostavnega gospodarskega objekta. Izvajalec Napotnik Jernej S.p. iz Mozirja je s svojo ekipo kozolec najprej razstavil (ostrešje s kritino je bilo dotrajano) in prepeljal na sedanjo lokacijo. Izdelali in dopolnili so vse lesene dele objekta do oblike, kakršne stoji danes v dogovorjenem roku. »Toplar« je dolg 10m, širok 5m in visok 8m, ostrešje »podeskano« z zračnim mostom ter pokrito z opečno kritino. Značilen je »Gank« do katerega vodijo lesene stopnice – balkon v 1. etaži. Po besedah okoliških vaščanov, sosedov se Kozolec odlično sklada z okoljem in je prava paša za oči ob pogledu na ta del Boštunovca. »Levji delež« finančnega stroška investicije je v domeni lovske družine, Občina Braslovče je poravnala tretjino, pridobili pa so veliko donatorjev pri izvedbi zemeljskih del. Dobroveljski kmetje so nesebično prispevali tudi okrogel les. Vodja gradbenega odbora Dušan Urankar je nesebično koordiniral in organiziral vsa dela od razstavitve kozolca do zemeljskih del ter postavitve, kakor prispevek članov LD v delovnih akcijah. Pridobil je tudi donacije izvajalcev pri gradbenih delih, Jaka Orožim pa ga je, kot njegov pomočnik nadomeščal ter veliko prispeval v izvedbi del s svojo mehanizacijo in doniral ogromno materiala, da je »Lepotec« takšen kot je! Hvala vsem!

Ob 9:00 uri je z zaigrano himno Savinjskih Rogistov pričela otvoritev prireditve. Predsednik LD Braslovče Janez Šumak je v govoru poudaril obeležje spomina na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. »Slovensko samostojnost smo takrat kovali tudi lovci, ki smo se v prvi vrsti zoperstavili agresorju in ni nas bilo malo… Danes zopet želimo počastiti ta praznik in se spomniti vseh zaslužnih, da danes živimo v svobodni, samostojni in neodvisni državi.«

V otvoritvi je v govoru sodeloval Župan Občine Braslovče Tomaž Žohar, ki poudari izredno sodelovanje z LD, samostojnost, neodvisnost, vzajemnost, solidarnost, tovarištvo, sočutje do sočloveka in ostale vrednote današnje moderne družbe… Sledil je pozdravni govor poslanca Državnega zbora Aleksa Reberška kot povabljenega lovskega tovariša, člana sosednje lovske družine, ki je prav tako čestital ob prazniku in novi delovni zmagi članov LD Braslovče. Predsednik LD Braslovče Janez Šumak je ob predstavitvi Kozolca Toplarja izpostavil sodelovanje z Občino Braslovče in Županom Tomažem Žohar, občanom, Dobroveljskim kmetom, izvajalcem del, donatorjem, še posebno pa se je zahvalil Dušanu Urankarju in Jaki Orožim za nesebičen odnos ter ogromen prispevek k projektu! Ob zvokih rogov Savinjskih rogistov so Janez Šumak, Dušan Urankar, Tomaž Žohar in Aleks Reberšek prerezali slavnostni trak ter otvorili objekt Kozolec Toplar. Po končanem dejanju se je navedena četverica premaknila na lokacijo ob strelišču kjer so simbolično posadili Lipo, kot simbol Slovenstva, ki je v preteklosti pomenila združevanje Slovenskega naroda. Župan je še navedel: «Leta 1991 ob samostojnosti Slovenije so pred parlamentom posadili Lipo – naš simbol, ki sedaj raste skupaj s Slovenijo in nam daje samozavest. Naj tudi to majhno drevo v bodoče zraste v veličino samozavesti!«

Strelski referent Vitomir Smodiš je strelcem predstavil pravila v skladu s pravilnikom o lovskem strelstvu LZS, Župan je simbolično oddal prvi strel na glinastega goloba, požel aplavz prisotnih saj je goloba zadel! S tem je bilo tekmovanje odprto.

Lovski strelci so pričeli boj za čim boljše uvrstitve, najboljši so prejeli pokale, bogate praktične nagrade, kot zanimivost se na koncu prireditve odvije nagradno streljanje za bogate praktične nagrade. V konkurenci je tekmovalo 13 ekip in 97 strelcev ter 4 strelke. Lovska družina je udeležence tekmovanja pogostila z divjačinskim golažem, jedmi z žara, tekoče okrepčilo pa tudi ni izostalo.

Rezultati:

Ekipno:

1.m. LD DOBRNA 551 t.

2.m LD OPLOTNICA 533 t.

3.m. LD PREBOLD 531 t.

 

Člani:

1. m. SLEMENŠEK GORAZD LD BRESTANICA Mk 93 Golobi 15

2. m. NOVAK RAFKO LD PREBOLD Mk 91 Golobi 15

3. m. FINKŠT MIHA LD MOZIRJE Mk 90 Golobi 15

 

Veterani:

1.m. ZUPAN DUŠAN LD PODSREDA 194 t.

2. m. GRUŠOVNIK VILI LD DOBRNA 193 t.

3.m. KONCILJA FRANCI LD KRESNICE 187 t.

 

Super Veterani:

1.m. CURL IVAN LD KOČEVJE 196 t.

2.m. KRESE STANE LD MALA GORA 196 t.

3.m. PAVLOVIČ LJUBIŠA LD IG 189 t.

 

Članice:

1.m. HRASTOVEC ALOJZIJA LD VRANSKO 122 t.

2.m. ŠČAP ANICA LD APAČE 119 t.

3 m. ŠOLINC VESNA LD BRASLOVČE 116 t.

 

Janez Šumak

Starešina LD Braslovče

kozolec_otvoritev
kozolec_otvoritev kozolec_otvoritev
lipa_je_posajena
lipa_je_posajena lipa_je_posajena
otvoritev_kozolca
otvoritev_kozolca otvoritev_kozolca
strelci_na_gg
strelci_na_gg strelci_na_gg

 

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

skzld.celje(at)telemach.net

03 492 43 40

03 492 43 41

http://skzld-celje.si/